Kuva: Niilo Santaharju, Kankaanpään kaupunginmuseon kokoelmat

perjantai 11. helmikuuta 2011

Kuukauden teema: 1930-luvun Kankaanpää

Päätimme aloittaa uuden sarjan, koska museon joulukalenteri sai hyvää palautetta. Uusi sarja on kuukauden teema ja se käsittelee jotain museossa työn alla olevaa aihetta. Julkaisemme uuden jutun aina kuun alkupuoliskolla. Sarjan kautta toivomme saavamme myös täydentävää tietoa museolle. Palautetta voi antaa kommentoimalla blogia tai olemalla suoraan yhteydessä museon henkilökuntaan (ks. yhteystiedot).

~~~

Tällä hetkellä meitä mietityttää 1930-luvun Kankaanpään keskusta eli Keskuskatu torilta kirkolle. 30-luvulla kaupunki eli loiston aikaa. Rakennettiin uusia taloja. Keskuskadulla sijaitsivat muun muassa posti, säästöpankki, kauppoja, Virtasen paja, kansakoulu ja nuorisoseurantalo Väinölä. Nyt, kun Leppäsen talo purettiin muutama vuosi sitten, näistä taloista on kirkon lisäksi enää kolme jäljellä - Rajamäki, Varumon liiketalo ja Kangasniemi.

Kankaanpään tori 30-luvulla vasemmalla lihantarkastamon pylväät, Alpin, Soinin talot, työväentalo, Leppäsen talo ja Joutsenlahden Kahvitupa. Torilla oleva betonirinkula on suihkukaivo, jonka Leppänen lupautui rakentamaan saadakseen luvan vesijohtoon. Kuva: Niilo Santaharju
Kun asioita ruvetaan penkomaan, niin huomataan, kuinka paljon aukkoja tiedoissamme on. Herkkusuuna haluaisin nähdä, miltä Sorvan konditoriomyymälä näytti. Ainoa sisäkuvamme Sorvalta on leipomon puolelta. Rytilästä, jossa sijaitsi Kansallis-Osakepankin konttori ei ole juuri sisä- tai ulkokuvia.

Sorvan talon tunnistaa kadulta nousevista rappusista (oik.), vasemmalla Joutsenlahti ja takana Osuuskauppa. Kuva: Niilo Santaharju
Museolla toivotaan, että muistinystyröitä ja vanhoja valokuva-albumeja aktivoidaan. Tietoja ja kuvia kaivataan Sorvan ja Rytilän lisäksi muun muassa palokaivosta, Kangasniemestä, Saarisen talosta ja torin suihkukaivosta. Lisäksi otetaan vastaan kauppojen käärepapereita ja pakkauksia, jos sellaisia vielä jostain kaapin perukoilta löytyisi. Myöhemmän ajan muovikassejakin otetaan vastaan. Mikäli omistaan ei kokonaan halua luopua, voi ne jättää museolle pelkästään digitoitaviksi.

Keskuskadun Torin päässä sijaitsivat Säästöpankki (vas. puiden takana) ja Wahlmanin talo (oik.), jonka vieressä sijaitsi palokaivo. Kuva: Niilo Santaharju

1 kommentti:

  1. Iloksemme etsinnät ovat tuottaneet tulosta ja lisäkuvia on saatu mm. Kangasniemestä ja Sorvasta. Silti on aukkokohtia.

    Tieto lisää myös tuskaa: Koska on Sorvan taloon tehty osittainen korotus? Milloin on Virtasen perheen tiilitalo valmistunut?

    VastaaPoista