Kuva: Niilo Santaharju, Kankaanpään kaupunginmuseon kokoelmat

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Pienestä kasvoi suuri kokonaisuus

Keskuskadulla sijainnut Saarisen talo on kiehtonut minua kovasti. Syy siihen lienee, että talosta tiedetään jotain, mutta ei kovin paljon. Siitä on muutama ulkokuva, mutta ei yhtään sisäkuvaa. Tutkimustyössä Keskuskadun historiaan yritin lähestyä tätä mysteeritaloa siinä toimineiden yrittäjien kautta.

Tiettävästi talossa piti kampaamoa Linda Mansikkamäki. Hänen historiaan selvitellessäni törmäsin Kähertäjäyhdistyksen Kankaanpään paikallisosastoon. Linda oli perustajajäsenten joukossa v. 1945. Yritin selvittää asiaa yhdistyksen kautta (nyk. Suomen Hiusyrittäjät ry) ja entisten paikallisyhdistyksen jäsenten kautta. Soittokierros oli laaja, mutta onneksi jokainen osasi ohjata askeleen eteenpäin.

Heteka-merkkinen kampaamotuoli ja lämpökone.

Lopputulos oli Lindan osalta suhteellisen laiha, mutta Kankaanpään kampaamoelämästä selvisi kaikenlaista ja lisäksi kertyi muutama lahjoitus jälkipolville säilytettäväksi. Kolme kansiollista kähertäjäyhdistyksen asiakirjoja ja kuvia talletettiin Kankaanpään kaupungin Kotiseutuarkistoon ja museoon saimme Suoma Anttosen kampaamon tavaraa (toimi vuosina 1940-1984) sekä kuvan kähertäjäyhdistyksen tapahtumasta.

Ei voi olla kuin kiitollinen ihanille kampaajille, jotka selvittivät asiaa eteenpäin. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti