Kuva: Niilo Santaharju, Kankaanpään kaupunginmuseon kokoelmat

torstai 20. kesäkuuta 2013

Niinisalon Juhannusjuhlat

Niistä olemme museolla kuulleet monenlaisia tarinoita, mutta haluaisimme kuulla lisää. Milloin juhlia järjestettiin, minä vuonna ensimmäisen kerran, milloin juhlittiin viimeiset juhannusjuhlat? Mitä esiintyjiä muistat? Ja jos jollain olisi kuvia juhlista, olisimme hyvin iloisia kopioista!

Tällainen juliste löytyi internetin ihmemaailmasta,
Dannyn kuvapankista. Juliste on siis vuodelta 1970


Hauskaa juhannusta kaikille, museo on suljettuna perjantaista sunnuntaihin, mutta sitten taas auki maanantaista eteenpäin joka päivä 11-18. Tervetuloa!

5 kommenttia:

 1. Muistan ainakin seuraavat starat: TV-tähti Virginialainen (USA) ja teinitähti Lena Zavarone, jota muistan katselleeni hyvinkin eturivissä lavan edessä. Virginialainen tuli muistaakseni vesitasolla Valkiajärvelle. Ai niin, Tarvajärvi laatikkoleikkeineen myös. Leikki oli tykkihallin pikkusotilaskodin puoleisen pään edessä. Taisi muuten olla myös Peyton Placen Rodney Harringtonkin jonain vuonna. Tästä en ole ihan satavarma.
  Harri Eteläkoski
  Ps. Olin oheisen juhannusjuhlajulisteen aikaan karvan alle 8-vuotias. Asuin varuskunta-alueen sisällä hevostallien takana - en siis asuinalueella. Matkaa paraatikentälle oli pari-kolmesataa metriä! Äiti myi lippuja juhlille. Isä taisi olla muuten järjestelytoimikunnassa mukana.

  VastaaPoista
 2. Isä ja äiti eivät urheilijapoikaa päästäneet Niinisalon juhannusjuhliin ja kesälomareissut suuntautuivat useinn samaan aikaan pohjoiseen. Juhlissa kuitenkin tuli vierailtua suunnilleen vuosina 1975-1977. Juhlien järjestäjänä toimi ainakin joinakin vuosina tunnettu "promoottori" Tappi Suojanen. Helikopterilla tuotiin kansainvälisiäkin elokuva- ja TV-tähtiä, joita Harri E, tuossa edellä jo mainitsikin. Lännen sarjan päätähti Virginialaisen piti oikein ratsastaakin Niinisalossa, mutta juorut kertovat, että Tappi Suojanen oli antanut liikaa rohkaisuryyppyjä, eikä TV-tähti pysynyt enää hevosen selässä.

  Lippukenttä toimi keskuspaikkana, jossa oli pääesiintymislava ja myyntiteltat ym olivat kentän ympärillä. Tanssipaikkoina toimivat tykkihallit, jotka sijaitsevat aivan kentän reunassa. Muina tanssipaikkoina toimivat vanha Ruokala ja Valkiajärvenrannassa toimiva juhannusmonttu , joka on vieläkin olemassa. Suuri juhannuskokko sytytettiin Valkiajärveen noin 100 metriä rannasta. Kokko oli suunnilleen tämän juhannusmonttutanssilavan kohdalla.

  1977 juhlista muistan TV ja elokuvatähti Kate O´ Maran, joka oli Suomessakin nähdyn tv-sarja "Testamentti" päänäyttelijä. 1976 taisi oli esiintymässä joku HOT GOSSIP tanssi ja lauluyhtye Kuubasta, erityistä oli, että naiset (n 8 kpl) esiintyivät yläosittomissa... olihan se kokemus 15-vuotiaalle klopille ;-)

  VastaaPoista
 3. Tän jutun pitäisi kertoa Juha tai Tiina A...mutta...

  Eräänä juhannuksena Niinisalossa olivat esiintymässä Irwin ja Tapani Kansa, he tulivat yhteisellä vesitasolla Valkiajärvelle. Esiintymisen jälkeen piti lennähtää seuraavalle esiintymispaikalle, mutta järvelle oli tullut niin paljon sumua, ette ei voitu nousta ilmaan.

  Juhan isä ja äti olivat huudeleet rannalta taiteilijoita kahville, odottomaan sumun hälvenemistä, ja niinpä aamuyötä viettettin Arppoloilla ns rantatalossa. Hannu A oli pyytänyt Irwiniä soittamaan pianolla jotain, mutta Goodman oli vetässyt jotain epämääräista yhdellä sormella... eli Irwin oli vain laulaja ja kitaristi, ei pianon soittaja. Yö oli kuitenkin ollut kaikinpuolin hauska ja onnistunut. Sumukin haihtui joskus!

  Seuraavana päivänä nuorempaa sukupolvea harmitti, etteivät päässeet näkemään staroja lähempää.. ei ollut niitä kännyköitä nääs.

  VastaaPoista
 4. Kiitos näistä muisteluista! Lisääkin kuulemme täällä mielellämme, laittakaa tänne tai vaikka suoraan museon sähköpostiin kaupunginmuseo at kankaanpaa.fi. Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Viimeiset Niinisalon juhannusjuhlat taisi olla 1979? Silloin tai pari vuotta aiemmin oli ainakin Heikki Hietamies lavalla. Lava sijaitsi loppu pään juhlilla vanhan ruokalan etelä siiven pihassa. Ainakin yhtenä järjestävänä tahona oli Nsalon toimiupseerit, jollei jopa pääjärjestäjä?

  VastaaPoista