Palvauksesta erityisen tunnettu kylä oli Vihteljärvi, joskin asiansa osaavia saunapalvaajia oli muissakin kylissä. Myös Jämijärven Vihussa oli paljon saunapalvaajia. Palvaajat suuntasivat myyntimatkojaan pääasiassa Tampereen ja Porin toreille. Kauppaa käytiin toreilla aina vuoteen 1958, jolloin se loppui uuden lainsäädännön myötä. Ensimmäisen askeleen kohti lihanpalvaamisen teollistumista otti jo vuonna 1947 Vihussa tuolloin asunut, tosin Vihteljärvellä syntynyt, Tuure Huhtasalo. Myöhemmin, vuonna 1976 Huhtasalot firmoineen muuttivat Kankaanpäähän. Huhtasalon liiketoiminta myytiin uudelle omistajalle vuonna 1988. Tätä palvausperinteen linjaa jatkaa tänään Huhtahyvät Oy.
Lihansavustamo Huhtasalon esittelysauna 1980-luvulla. Aarre Huhtasalon valokuvat. |
Kankaanpäässä palvataan siis lihaa edelleen vuonna 2011. Lihanjalostustoiminta on kuitenkin eräs kankaanpääläisten perinteinen toimiala. Merkittävyydessään työllistäjänä ja maineen tuojana jäi pitkään vaatetus- ja jalkineteollisuuden jalkoihin, mutta nyt osat ovat vaihtuneet. Kankaanpääläiset lihanjalostusfirmat tuottavat tällä hetkellä monipuolisesti erilaisia elintarvikkeita, jotka leviävät keskusliikkeiden kautta kaikkialle maahamme ja vähän ulkopuolellekin. Vanhat kankaanpääläiset palvausyritykset ovat kasvaneet Suomen merkittävimpien alan yritysten joukkoon. Kankaanpääläisen palvaustoiminnan perinteen merkitystä korostaa vielä se, että useat muilla paikkakunnilla toimivat yritykset ovat syntyneet Kankaanpäästä muuttaneiden osaajien perustamina. Vuoden 1958 lainmuutos johti tuohonkin, kotisaunapalvaajia kuntaan kyllä mahtui, mutta useille alan liikeyrityksille Kankaanpää ei olisi ollut riittävän suuri. Näin levisi kankaanpääläisen palvausperinteen lahja maailmalle.
Lihanleikkaaja ja suolaaja työssään. Aarre Huhtasalon valokuvat. |
Kirjoittaja: Tutkija Pasi Yli-Hakkola
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti