Kuva: Niilo Santaharju, Kankaanpään kaupunginmuseon kokoelmat

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Niilo Santaharju, Kankaanpään ja kankaanpääläisten kuvaaja 1920-1930-luvuilla

Niilo Santaharju kotiovellaan
kuva: Niilo Santaharju,
Niilo Santaharjun kokoelma, Kankaanpään kaupunginmuseo
Niilo Santaharju syntyi Kankaanpään Mettälänkankaalla Iisak ja Josefiina Santaharjun perheeseen vuonna 1900. Perheessä oli Niilon lisäksi kaksi poikaa ja neljä tytärtä. Isoveli Paavo oli monelle vanhemmalle kankaanpääläiselle tuttu teurastaja ja lihakauppias.

Niilo Santaharju oli kiinnostunut monenlaisista asioista. Hän rakensi soittimia, toimi nuorisoseurassa, urheili, harrasti mehiläistenhoitoa, rakenteli kanalaansa hautomakoneen ja kuvaamisen lisäksi myös kehitti valokuvansa itse.

Ensimmäisen kameransa hän hankki 1920-luvun alussaTampereelta. Aktiivisinta kuvausaikaa olivat 1920-ja -30-luvut. Tuolloin hän kuvasi tuhansille lasilevyille kankaanpääläisiä sekä juhlassa että arkena. Lisäksi hän kuvasi rakennuksia ja näkymiä Kankaanpäässä ja lähiympäristössä. Hänellä oli selvästi silmää sommittelulle.

Kuvaaminen väheni 1940-luvulla, kun Santaharju meni naimisiin ja perhe alkoi kasvaa.

Niilo Santaharju kuoli vuonna 1971. Santaharjun perikunta lahjoitti isänsä lasinegatiivit ja vedokset Kankaanpään kaupunginmuseolle vuonna 1980. Tällöin kokoelma käsitti 1213 kpl positiiveja ja n.1000 kpl lasinegatiiveja. Kokoelmaa on täydennetty vuosien varrella useilla sadoilla kuvilla. Kokoelma on digitoitu ja sen kuviin on tunnistustilaisuuksissa saatu jatkuvasti lisätietoja. Kuvat kertovat ainutlaatuisella tavalla kaupunkimme menneisyydestä.

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Kiitoksia tuhannesti!
  Ajatella,mikä persoona Niilo Santaharju on ollut,ja hyvin edistyksellinen mies aikanaan.Hän on ollut aikaansa edellä,esim.ikuistaessaan vanhoja rakennuksia ja ihmisiä eri töissä,kuinka erilaista elämä onkaan silloin ollut.
  Kävin Postellin näyttelyssä,josta innostuneena menimme seuraavana päivänä museoon,ihastelemaan lisää vanhaa Kankaanpäätä ja sieltähän löytyi vaikka mitä. Innolla odotan Martta-rouvan matkassa,koska en silloin syksyllä päässyt mukaan Keskuskadun kiertokävelylle.
  -Susanna-

  VastaaPoista
 2. Toden totta hieno mies! Ja nimenomaan kankaanpääläisen arjen kuvaajana korvaamaton. Ja kaikki Santaharjun kuvat on nyt siis digitoitu ja niihin pääsee tutustumaan museolle etukäteen sopimalla.

  Martta-rouvan aineistot valmistuvat toukokuussa, silloin kerromme tilaisuuksista tutustua matkalaukkuihin ja virtuaalikatuun.

  Keskuskatukävely on muuten tarkoitus uusia taideviikolla, elo-syyskuun vaihteessa, tervetuloa silloin, jos aika sopisi paremmin.

  Anu Forss
  museoamanuenssi
  Kankaanpään kaupunginmuseo

  VastaaPoista