Kuva: Niilo Santaharju, Kankaanpään kaupunginmuseon kokoelmat

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Valokuvaajia Kankaanpäässä

Niilo Santaharjun valokuvakokoelmaa olemme kehuneet monisti, eikä mitenkään suotta, mutta on Kankaanpäässä toiminut muitakin kuvaajia. Ammattikuvaajista mainittakoon nyt kaksi 1900-luvun alkupuolella vaikuttanutta naista, joilla oli valokuvaamo Kankaanpäässä.

Saimi Forsberg
oli Saima Gustafva Forsbergin (1882-1959) taiteilijanimi. Hänellä oli 1900-luvun alussa valokuvaamot mm. Porvoossa, Hämeenlinnassa ja Helsingissä. Hän asui Helsingissä vuoteen 1929 ja muutti uudelleen Helsinkiin 1955. Kankaanpääläisten elämää hän taltioi ainakin 1930-1940-luvuilla (tarkat toimintavuodet eivät ole tiedossamme).

Martta Sevio perheineen vuonna 1944 Saimi Forsbergin ikuistamana.
Helvi Savia
omisti kuvaamot Kankaanpäässä ja Tampereella yhdessä puolisonsa Mauno Savian kanssa. Mauno Savia toimi valokuvausalan ohella rakennusmestarina. Saviat olivat tamperelaislähtöinen valokuvaajasuku, jonka tunnetuin jäsen oli Maunon täti valokuvaaja Tyyne Savia. Kankaanpään kuvaamon nimi oli Valokuvaamo Helvi Savia ja se toimi ainakin vuosina 1940-1962. Tampereella toiminta päättyi vuonna 1969.
Hilkan häät Tapalassa. Oikealla pastori Oksanen. Kuva Valokuvaamo Helvi Savia.

Tämän jutun tarkennuksista kiitän Suomen valokuvataiteen museota. Lisätietoja mm. Saimi Forsbergistä ja Tyyne Saviasta heidän Valokuvaajat -hakemistostaan.

2 kommenttia:

  1. Hei!
    Olisiko mahdollista saada myös Niilo Santaharjusta henkilöhistoriaa?
    Kiitos jo etukäteen :)

    VastaaPoista
  2. Loistava ehdotus. Yritämme toteuttaa toiveen jo tämän viikon aikana. Kiitos itsellesi!

    VastaaPoista