Kuva: Niilo Santaharju, Kankaanpään kaupunginmuseon kokoelmat

torstai 9. elokuuta 2012

Hyvästi Venturot


Pala Kankaanpään historiaa hävisi 8.8. kun Pajusen vaatetusliikkeen lisäsiivet, vuonna 1973 rakennukseen liitetyt Venturo-moduulit joutuivat väistymään tulevan rakennustyömaan alta. Rakennuksen vanha osa tullaan purkamaan lähiaikoina ja tilalle nousee asuinkerrostalo.  Kokonaisuutena hämmentävä, vanhan ja uuden ennakkoluulottomasti yhdistänyt rakennuskompleksi on ollut oleellinen ja persoonallinen yksityiskohta Kankaanpään kaupunkikuvassa. Olo on haikea! Moduulit saavat uuden elämän lahtelaisen moottoripyöräliikken ja -museon palveluksessa. Toinen rakennuksista toimii 7.-16.9 2012 Lahden teollista muotoilua esittelevänä paviljonkina Helsingissä .
http://www.mpmaailma.fi/uutinen/riku-motor-rakentamassa-futuristista-designmyymalaa
http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/outo_venturo-talo_tuli_guggenheim-tontille/


Arkkitehti Matti Suurosen 1960-luvulla suunnittelemat muovirakennukset olivat osa Casa Finlandia -muovielementtitalosarjaa, jonka kuuluisin malli oli Futuro-talo. Sarja oli aikansa innovaatio ja kuvasti hyvin aikakauden tulevaisuudenuskoa ja irtiottoa menneestä.
Venturoita valmistettiin aikanaan n. 20 kpl, joista osa on Suomessa, osa  Venäjällä ja Ranskassa. Kankaanpäässä näitä oli kaikkiaan 3 kpl. Tuotteen valmistaminen tyrehtyi  1970-luvun öljykriisiin. Futuro-taloista kaksi on päätynyt museoon, Espoon Kaupunginmuseon ja  Hollannin Rotterdamin  Boijmans Van Beuningen –museon kokoelmiin.


Kankaanpään Venturoiden mukana poistui myös yksi osa Kankaanpään Taidekehää. Toisen moduulin seinään v. 1995  maalattu ”Meanderi” valmistui aikanaan uuden taidekoulurakennuksen vihkiäisten ajankohtaan. Tekijöinä olivat taidekoulun grafiikan opiskelijat Johanna Huhtamaa, Julia Janka, Susanna Vasu ja Taina Heino .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti