Kuva: Niilo Santaharju, Kankaanpään kaupunginmuseon kokoelmat

maanantai 20. joulukuuta 2010

Ketä museossa on töissä?

Kankaanpään kaupunginmuseossa on tällä hetkellä kaksi vakituista työntekijää. He vastaavat museon näyttelytoiminnasta mukaan lukien taustatyöt ja rakentaminen, kokoelmien hoidosta, viestinnästä, opastuksista jne. Tämä määrä riittää turvaamaan museon valtionosuuden. Museoasetus (1192/2005) määrittää, että "museolla on museonjohtaja ja ainakin yksi muu päätoiminen työntekijä". Mutta voiko kaksi ihmistä hallita näitä kaikkia osa-alueita ja riittääkö aika kaiken tekemiseen?

Mäntän museoilta opimme, että museoissa on entistä vähemmän perinteisten museoammattien edustajia kuten tutkijoita ja museoamanuenssejä. Tärkeäksi osaksi museotyötä ovat nousseet yleisöpalvelut, joten museoihin tarvitaan markkinointiosaajia, museopedagogiikan hallitsevia museolehtoreita, oppaita jne.

Jotta museossa olisi jotain muutakin katsottavaa kuin pysyvä näyttely (pahimmassa tapahuksessa useita kymmeniä vuosia samanlaisena pysynyt), tehdään vaihtuvia näyttelyjä. Näyttelyistä on tullut entistä hienompi ja kävijöiden odotukset ovat korkeat, joten rakentamiseen käytetään ammattilaisia. Museoissa he ovat museomestareita, teknisiä suunnittellijoita, visuaalisia suunnittelijoita, mediasuunnittelijoia, valokuvaajia ja jopa lavastajia. Humanistin taidot harvoin riittävät näyttelyrakenteiden tai multimedian tekemiseen.

Eikä tässä vielä kaikki. Muihin ammattinimikkeisiin voi tutustua Museoliiton sivuilta.Osa toiminnoista kuten siivoaminen, vartiointi ja kahvila on usein ulkoistettu, vaikka ovatkin oleellinen osa museon toimintaa.

Eihän pienissä museoissa näitä kaikki ammattiryhmiä ole, mutta jos halutaan, että museonäyttelyt ovat kiinnostavia ja järjestetään tapahtumia, ei liian pienellä henkilökunnalla pärjätä. Näiden lisäksi kun museossa tehdään paljon muutakin työtä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti