Kuva: Niilo Santaharju, Kankaanpään kaupunginmuseon kokoelmat

keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Millaisia lahjoituksia tulevaisuuden museo vastaanottaa?

Vanhoja maataloustyökaluja ja käyttöesineitä löytyy varmaan jokaisen pitäjän museokokoelmasta. Niin Kankaanpäästäkin. Nämä ovat esineitä, joita me olemme oppineet näkemään museoissa ja niitä kerättiin viime vuosisadan alkupuolella innokkaasti museoesineiksi. Niitä oli joka tuvassa, joten kokoelmiin saatiin useampi kappale. Niitä tarjotaan edelleen, kun niille ei enää löydy käyttäjiä kotitalouksista. Museo nähdään hyvänä paikkana tallettaa nämä pölyttymään jääneet esineet. Ennen oli tapana vastaanottaa kaikki tarjottu museoon. Nykyään joudutaan mm. varastojen tilan puutteen takia tekemään valintaa.

Paikkakuntaan liittyvä tarina pitää olla
Monet käyttöesineet ovat hyvinkin yleissuomalaisia, joten onko järkeä, että kaikki museot tallettavat niitä - useimmiten tilan puutteesta kärsiviin - varastoihinsa. Tietenkin, jos niillä on paikkakuntaan liittyvä tarina, niin ne ovat varsin mielenkiintoisia. Muuten ei ole syytä pitää kymmentä lähes samanlaista esinettä kuin aiheeseen erikoistuneessa museossa.

Kankaanpään museon kokoelmista löytyy esimerkiksi monta melkein samanlaista kirnua. Onko näin monen säilyttämisestä arvoa tutkimukselle tai esittämiselle näyttelyssä? Osa kelpaa käyttökokoelmaan, jonka esineisiin saa koskea.
Onneksi museot ovat alkaneet koordinoimaan tallennustyötään (ks. TAKO - tallennus- ja kokoelmayhteistyö). Kankaanpäässä osallistutaan arjen tallentamiseen, jota tietysti kirnutkin edustavat. Niitä ei kuitenkaan tarvitse jokaisella museolla olla kymmeniä, kun niitä voidaan lainata museoiden välillä.

Esineitä lähihistoriasta
Museoissa on tultu myös lähemmäs tätä päivää. Pitää muistaa, että eilinen on jo historiaa ja eikä mikään niin vanhaa kuin viime vuotinen maitopurkki. Kun ala-asteen oppilaiden kanssa pelasimme museopelikortteja, moni ryhmä oli laittamassa rannekelloja jo museokokoelmiin. Joskus käy niin, että lahjoitusta haettaessa, museokokoelmiin päätyvät esineet ovat niitä, joita lahjoittajat ovat heittämässä roskalavalle.

Kankaanpään kaupunginmuseon tämän vuoden kesänäyttelyä kootessa huomattiin, että kokoelmissa ei ole yhtään bikineitä. Onneksi sellaiset nyt saatiin kokoelmiin.


P.S. Museotyöntekijästä on aina kamalaa sanoa, että esinettä ei voida vastaanottaa. Mielellämme kaikki arvokkaat muistot säilyttäisimme, mutta se ei vain ole mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti