Kuva: Niilo Santaharju, Kankaanpään kaupunginmuseon kokoelmat

perjantai 4. maaliskuuta 2011

Kuukauden teema: Taidekoulu

Kankaanpää tunnetaan taidekaupunkina. Taidekehän teokset ovat tuoneet taiteelle näkyvyyttä kaupunkikuvassa. Imagon juuret juontavat 1950-60-luvun taitteeseen, jolloin kuvanveistäjä Kauko Räike ja taidemaalari Juhani Tarna uurastivat maamme ensimmäistä päiväopetusta antavaa taideoppilaitosta pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Kankaanpään Taidekoulu aloitti vuonna 1965.

Kankaanpään taidekoulun vuosinäyttely 1960-luvulla.
Taidekoulu toimi pitkään ilman vakinaisia toimitiloja. Se aloitti työväentalon juhlasalista, toimi myöhemmin muun muassa entisen kenkätehtaan tiloissa ja oli muutamia viikkoja evakossa jopa Kauko Räikkeen ateljeessa.

Taidekoulun asema vakiintui 1980-luvun lopulla koulun kunnallistamisen sekä vuonna 1995 valmistuneen uudisrakennuksen myötä.
Kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluu professori Kauko Räikkeen ja taiteilija Sinikka Räikkeen kokoelma, jossa on yli 500 teostaan. Kokoelmaan kuuluu luonnoksia, maalauksia ja veistoksia, joista esillä on alle 10 %. Näyttelytila pystytettiin Kaukon hyvässä ohjauksessa.

Kauko Räike
Museouudistuksen toivotaan valmistuvan vuonna 2015, juuri parahiksi Taidekoulun 50-vuotisjuhlavuoteen. Museon kokoelmissa on hyvin vähän kuvia ja muistoja elämästä taidekoulun arjessa. Näitä kaivataankin nyt kokoelmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti