Kuva: Niilo Santaharju, Kankaanpään kaupunginmuseon kokoelmat

sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Joulukalenteri 2011 - Luukku 4

Kankaanpään kirkko vihittiin käyttöönsä kesäkuussa 1839. Kirkon suunnittelijana pidetään Carl Ludvig Engeliä, joka tunnetaan mm. Helsingin tuomiokirkkon suunnittelijana.

1800-luvun puolivälissä Kankaanpäässä oli vain 3000 asukasta, ja koska kirkko rakennettiin 1300 sanankuulijalle, pidettiin sitä ajan oloihin liian suurena
Kirkko sisältä ennen alttaritaulua.
Alttaritaulun on maalannut Felix Frang vuonna 1922.

3 kommenttia:

 1. Eikö tuo Engel-asia olekaan varma? Tekstissä mainitaan, että kirkon suunnittelijana PIDETÄÄN Engeliä, vai luenko nyt liikaa rivien välistä? :)

  VastaaPoista
 2. Anu Forss, kaupunginmuseo5. joulukuuta 2011 klo 8.29

  Kankaanpään kirkon suunnittelun aikaan Engel oli intendenttikonttorin, eli nykyisen rakennushallituksen edeltäjän, johdossa. Konttorin johtajana hän hyväksyi kaikki julkisten rakennusten suunnitelmat. Konttori myös laati piirustuksia.

  Engelin kuuluisuuden vuoksi lähes kaikki tuon ajan rakennukset on laitettu hänen nimiinsä, mutta konttorissa työskenteli myös muita arkkitehteja. Engelin vaikutus oli tietysti vahva, ja on hän saattanut itsekin piirtää kirkkomme, mutta edellisen vuoksi varminta on sanoa, että "suunnittelijana pidetään".

  VastaaPoista
 3. Hyvä tietää ja mielenkiintoinen asia, kiitos tästä selvennyksestä!

  VastaaPoista