Radioiden lisäksi esittelin säilytystiloissa olevia muita teknisiä vempaimia, joista meillä oli tietona vain, että ne ovat olleet Kankaanpään lyseon havaintovälineitä.
Yhden mielenkiintoisen kojeen esittelen tässä.
Kyseessä on Wimshurstin influenssikone. Ja tällä tiedollahan jo löytyy materiaalia. Wikipedia sanoo:
"Wimshurstin influenssikone on James Wimshurstin 1880-luvulla kehittämä hankaussähkökone.
Koneen muodostaa kaksi pyöreätä lasi- tai muovilevyä, jotka on laakeroitu ja asetettu akselille pystyasentoon muutaman millimetrin päähän toisistaan. Levyjen ulkopuoleen on kiinnitetty sarja tinapaperilohkoja, ja erillisissä telineissä on neljä noin kymmenen sentin mittaista riviä sukakärkiä; ne ovat tavallisimmin noin tuuman pituisia nuppineuloja, jotka on asennettu pidikkeisiinsä noin puolen millimetrin välein. Neulojen kärjet ovat tasaisesti noin puolen millimetrin päässä tinapaperisuikaleista. Sukakärkien kannattimet on yhdistetty takasivulla oleviin elektrodi- eli johdinpuikkoihin, jotka päättyvät metallipalloihin; tätä kautta koneen tuottama sähkö hyödynnetään. Lisäksi kummankin levyn yhteyteen on asennettu tasoittajat: ne ovat neljä jäykkää metallilankaa jotka on asennettu akselinkannattimiin ja ylettyvät lasilevyjen reunan ja tinapaperilohkojen puoliväliin; päissä on levyihin nojaavat metallilankaluudat.
Konetta käytetään käsikammella, jonka käyttöhihnat on asennettu niin että levyt pyörivät vastakkaisiin suuntiin. Levyjen pyöriessä syntyy hankaussähköä, joka kerätään talteen sukakärjillä ja johdatetaan edelleen johdinpuikkojen avulla. Hankaussähkö kerätään talteen esimerkiksi Leidenin pullojen avulla.
Konetta voidaan käyttää mm. pienten röntgenputkien voimanlähteenä ja erilaisissa fysikaalisissa kokeissa."
Ja selvisi myös, että laitteen rakennusohjeet ovat 1950-luvulla julkaistussa Nuorten kokeilijain ja keksijäin kirjassa. Aimo Haapakoski omisti kirjan ja olisi tehnyt tämänkin laitteen, mutta ei saanut kaikkia osia.
Muutamia muitakin laitteita tuli tunnistetuksi. Museon kokoelmissa on kymmeniätuhansia esineitä eri aihepiireistä. Kokenutkaan amanuenssi ei voi olla kaikkien alojen erityisasiantuntija, joten eri alojen asiantuntijat ovat aarre kokoelman inventoinnissa ja esinetietojen kartuttamisessa.
Seuraavaksi voisimme kutsua avuksemme Reiman viime vuosituhannen henkilökuntaa ja kenkäteollisuuden työntekijöitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti