Hankkeessa on ollut hakusessa näyttelyarkkitehti, joka laatisi meille alustavia suunnitelmia siitä, miltä uusi näyttely voisi näyttää ja auttaisi kustannuslaskelman kanssa.
Näyttelyarkkitehtuurin merkityksestä olen lukenut muutamia hyviä vinkkejä erilaisista teksteistä. Outi Turpeinen kirjoittaa teoksessa Merkityksellinen museoesine: "Nykyajan näyttelysuunnittelijan, joka voi siis myös olla taiteilija, haasteena onkin luoda visuaalisesti mielenkiintoinen tulkinta oman ajan ja museoesineen ajan suhteesta." Näyttelyarkkitehtuuri vaikuttaa museokokemukseen siinä, missä sisältökin, joten ei ole samantekevää, kuka sen suunnittelee. Terhi Tuomi pohtii samaa asiaa taidemuseoissa alkuvuonna valmistuneessa pro gradu -työssään 'Näyttelyarkkitehtuuri viestin välittäjänä. Merkitystasojen muodostuminen harmaantuvassa kuutiossa.' Myös Tuomi muistuttaa, että valaistus on korvaamaton osa-alue kaikissa näyttelyissä.
Näyttelyarkkitehtejä tuntuu Suomessa olevan kovin vähän. No, toisaalta eihän näyttely vaadi kuin sen yhden hyvän. Parhaiten etsinnässä on päässyt eteenpäin kysymällä muiden museoiden kokemuksia. Hyviä suosituksia olen saanutkin. Minua pohdittaa, onko vaarana, että kun yksi ihminen suunnittelee niin monet näyttelyt, alkavatko museot muistuttaa toisiaan. Toisaalta, onko sillä väliä?
Museopedagoginen tila ei nyt välttämättä ihan näyttelyarkkitehtuuriin liity, mutta mainittakoon tässä eräs hyvä idea. Ortodoksinen kirkkomuseo oli pyytänyt museopedagogisen tilan suunnitelmia opiskelijoilta. Odotan mielenkiinnolla, millainen museo Kuopiossa ensi vuonna avautuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti